• Boek

  • Archief

Boeken

Adine: De meeste tekstschrijvers en journalisten krijgen er geen genoeg van: boeken. Ik heb ze zelf in allerlei soorten en maten. Lekkere leesboeken, boeken waarover ik recensies heb geschreven/ga schrijven, vakliteratuur, woordenboeken, taalboeken, studieboeken, enzovoorts. Maar zo langzamerhand worden het er wel een beetje veel. En in negen van de tien gevallen bekijk ik ze hooguit één keer in het jaar, omdat veel informatie op internet te vinden is. Leesboeken lees ik sowieso maar één keer. Eigenlijk wil ik er dus wel een beetje vanaf. Lekker opruimen. Maar wat doe je weg en wat niet? Mijn leesboeken kunnen sowieso wel de deur uit, ik lees ze zoals gezegd toch maar één keer. En om nu drie kasten vol te houden voor die ene logé in het jaar… Hetzelfde geldt voor recensieboeken; die kunnen in principe ook weg nadat de recensie geschreven is.

Maar dan wordt het lastig. Wat doe je met al die mooie boeken boordevol informatie. Die geweldige naslagwerken die je nooit nodig hebt, maar waar je ontzettend blij mee bent als je er eens in de zoveel jaar iets in vindt dat je écht nergens kon vinden? Of die studieboeken met heel veel mooie plaatjes? Verstandelijk weet ik dat ze gewoon weg kunnen, of in ieder geval een groot aantal ervan. Maar emotioneel ben ik er geloof ik nog niet helemaal aan toe.

(Hoe) houden jullie je boekenvoorraad een beetje binnen de perken?

Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

12 reacties

  1. Boeken wegdoen doet pijn. Ik vind een volle boekenkast echt heel mooi. Maar ja, alles bewaren kan ook niet. Het is ook voor mij een dilemma, zowel voor informatief als voor fictie.

    Beantwoorden
  2. petrawiebengadegroot

     /  12 april 2012

    Test….

    Beantwoorden
    • petrawiebengadegroot

       /  12 april 2012

      Wauw! Eindelijk, na een half uur proberen geen ruzie meer met Gravatar en WordPress.com. Heb er wel een nieuw emailadres voor moeten aanmaken.. :-S Stom dat die twee niet lekker met elkaar communiceren.

      Maar goed, wat ik wilde zeggen: Ik heb laatst drie dozen met boeken weggedaan naar de kringloop, nadat ik familie en vrienden had aangeboden om boeken te komen uitzoeken. Een deel heb ik ook nog verkocht via Marktplaats. Ik moet zeggen, het ruimt lekker op. Heb alleen een paar van mijn lievelingsromans laten staan en een paar recente exemplaren vakliteratuur. Voor de rest kan ik weer lekker nieuwe boeken aanschaffen.

      Beantwoorden
      • elsbethwitt

         /  12 april 2012

        ik dacht al dat het aan mijn computer lag, dat gravatar moeilijk deed…..
        maar over boeken: heb stage gelopen bij een uitgeverij, kreeg daar zoooooo veel. en ik recenseer boeken. En ik vertaal boeken. Heb er dus te veel. Ben makkelijk in weggeven en op bol.com zetten om te verkopen. Ik heb het ‘Trouw Schrijfboek’ altijd bij de hand bij eindredactie / correcties. Voor de rest heb ik Van Dale enzo ook online

  3. Oh, doen jullie dat echt zo makkelijk, boeken weggeven of verkopen? Ik kan dat helemaal niet! Ik heb nog een deel van mijn studieboeken, de boeken die ik op de middelbare school voor Engels en Frans moest lezen, de pockets die ik in mijn jeugd graag las (behalve mijn TinaToppers, die heb ik met moeite aan mijn nichtje gegeven ;-)), alle boeken waar ik als eindredacteur of journaliste aan heb meegewerkt, vakliteratuur en zeker mijn leesboeken. Maar ja, ik ben wel toe aan een extra boekenkast. 😉

    Beantwoorden
  4. Petra Wiebenga

     /  12 april 2012

    @Rimke: nou, makkelijk… Ik heb er járen over gedaan om zo ver te komen hoor. Maar nu de ruimte in huis beperkt is, moet ik keuzes maken. Studieboeken zijn weg, maar werkboek Frans van de havo heb ik bijvoorbeeld nog wel in een doos op zolder staan. En mijn kinderboeken, daar moet ik nog doorheen. Staan ook op zolder. Iets met jeugdsentiment. Maar romans, thrillers, chicklit en dergelijke, wat in de kast staat puur voor de vulling, omdat ik het toch geen 2e keer lees… dat vind ik zonde van de ruimte. Maar begrijp me goed: als ik de ruimte hád… dan had ik een persoonlijke bibliotheekkamer in huis! 🙂

    Beantwoorden
  5. Wij hebben op zolder een wand helemaal vol boeken. Een allegaartje. Oude studieboeken, maar ook vrij nieuwe romans en veel stripboeken. Ik koop zelf nog zelden een boek, leen ze vooral van bieb of vrienden. Maar wat er al stond blijft en soms komt er toch iets als cadeau bij.
    Ik heb ook een stapel die ik al maanden wil verkopen via Marktplaats of Bol.com. Maar het komt er maar niet van…

    Beantwoorden
  6. Toen ik eind 2010/begin 2011 twee keer moest verhuizen, wist ik: dit nooit meer. En met ‘dit’ bedoel ik het leuren met stapels dozen vol boeken van het ene naar het andere huis. Ik heb na de tweede verhuizing een groot deel van mijn boeken verkocht en werd vervolgens lid van de bieb zodat ik toch een grote collectie boeken tot mijn beschikking heb. Maar wel één die ik never nooit niet hoef te verhuizen 🙂 En dat komt mooi uit, want over twee maanden woon ik weer ergens anders 🙂

    Beantwoorden
    • Daar had ik zelf inderdaad ook wel een beetje genoeg van; als je binnen 4 jaar drie keer al je boeken in- en (voor de vorm) uitpakt, maar er eigenlijk maar sporadisch iets mee doet, weegt dat niet meer echt op tegen de voordelen die je hebt van ‘de heb’.

      Beantwoorden
  7. Ik ben erg gehecht aan boeken. En toch heb ik laatst twee dozen vol naar de kringloop gebracht. Dat was me toch een opluchting! Pfoeh, alsof ik jarenlang tien kilo met me mee had gesjouwd en dat nu ineens kwijt was. En nog had ik veel boeken. Meer dan er in de kast pastte.
    Marktplaats blijkt vol te staan met boeken en daar raakte ik ze niet kwijt. Dus ging er later nóg een doos naar de kringloop. Het was me het gedoe en het wachten niet waard, toen ik zag dat ik hooguit een paar tientjes zou krijgen.
    En nu past het weer net. Maar ik koop en krijg er nog steeds boeken bij. Mijn oplossing: ik maak vast een stapeltje van wat ik ga verloten onder volgers van mijn blog of om weg te geven aan mensen die me helpen met mijn boek-in-wording.
    Dussuh, maak maar vast ruimte in je kast, want mijn boek moet er nog bij!

    Beantwoorden
  8. Oh, wat toevallig. Wij zijn net de boekenkast weer aan het bekijken en het is me gelukt om weer een stapeltje (tje, tje) eruit te halen voor de kringloop. Niet lachen, dat zijn onder andere een gids over Jamaica uit de jaren negentig en stokoude Lonely Planets – enorme dikke boeken – met adresjes die al lang niet meer bestaan.
    Toch doet elk boek pijn, want je had er zo’n fijne vakantie mee. Verder moet ik gewoon de realiteit inzien: het kost ruimte, die heb je nodig voor nieuwe boeken, en je doet er anderen plezier mee. Ik heb een tijdje verkoop via bol.com gedaan, maar ik werd niet vrolijk van de inpak- en verzendtijd die het kostte. Maar het was wel altijd leuk als er iemand geinteresseerd bleek te zijn in een boek.

    Opruimen van boeken is moeilijk en een langzaam proces. Sterkte allemaal!

    Beantwoorden

Plaats een reactie