• Boek

  • Archief

Nacht van de Journalistiek

Journalinda: Ik had me er echt op verheugd, op de nacht van de Journalistiek van de NVJ en Vers in de Pers. Niet alleen vanwege de inspirerende workshops en de spannende locatie (Nieuwspoort), maar ook op het ontmoeten van vele soortgenoten. Wat me meteen opviel, was dat de meeste aanwezigen erg jong waren. Had ik best kunnen weten, Vers in de Pers is tenslotte de vereniging voor starters in de journalistiek…

Denise, van Frisse Zin, die ik alleen via Twitter kende, was er ook. Leuk om haar eens in het echt te ontmoeten, al was er weinig tijd om bij te kletsen omdat het programma erg vol was. Samen krikten we de gemiddelde leeftijd iets op.

Er waren twaalf verschillende workshops. Je kon er drie uitkiezen. Ik volgde uiteindelijk ‘Ga toch freelancen’ van Mensje Melchior, een erg inspirerende workshop, waarvan hier een goede samenvatting te vinden is. Ik was vooral blij met haar adviezen over het pitchen van een artikelidee aan een tijdschrift. Daar zaten voor mij zowaar nieuwe tips bij.

Ook zat ik op de eerste rij bij de workshop ‘Columns schrijven’ van Max van Weezel, politiek columnist van Vrij Nederland. Ik was het met Van Weezel eens dat er een groot verschil is tussen columns geschreven door ervaren journalisten, specialisten en literaire auteurs en BN’ers en ‘gewone mensen’ die een stukje schrijven. Hij noemde dat ‘branchevervaging’. Ik denk dat het gewoon twee uitersten zijn van hetzelfde soort artikel.

Tenslotte was ik bij de workshop ‘Interviewen: zo krijg je de onderste steen boven’ door Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van Mama Magazine. Zij gaf wat van haar geheimen prijs aan de hand van voorbeelden van interviews die ze had gehad, onder andere met Isa Hoes en Karel Glastra van Loon. Ze was ook eerlijk over dingen die in eerste instantie waren fout gegaan. Daar leer je tenslotte het meeste van.

Keuzes, keuzes… Door mijn keuze voor bovenstaande workshops miste ik wel spannende bijeenkomsten als ‘Zo interview je een politicus’, met Coen Verbraak en Job Cohen (ik heb van horen zeggen dat de ‘bedrijfspoedel’ ter sprake is gekomen), ‘Scoor scoops met de WOB’, ‘Waar ligt de ethische grens’, ‘Naar het buitenland als journalist’ en ‘Sociale media als nieuwsbron’.

Toen ik na afloop over de Lange Poten richting mijn auto liep, zag ik een groepje jonge collega’s een kroeg in duiken. Voor hen begon het feest pas.

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

5 reacties

  1. Klinkt interessant. Vooral de workshops waar je bent geweest. Die zou ik ook gekozen hebben denk ik.

    Beantwoorden
  2. Bedankt voor je verslag. Ik krijg zin om er een volgende keer bij te zijn. Een volgende keer, want hier is het tot nu toe Nacht van de Huiltjes en Vroege Ochtenden. 🙂

    Beantwoorden
  3. @Shirley Die Nacht(en) hebben we hier in Groningen ook! 🙂

    @Linda Bedankt voor je verslag. Erg leuk om te lezen en ook ik kreeg meteen weer de (journalistieke) kriebels!

    Beantwoorden
  4. @Jorine: je bent dus bevallen! Gefeliciteerd!! Em sterkte met die nachten…

    Vind het ook allemaal erg interessant klinken. Volgende keer ‘met z’n allen’?!

    @Journalinda: op die ‘spannende locatie’ hadden wij ons trouwfeest 8 jaar geleden!

    Beantwoorden
  5. @Margriet Trouwfeest in Nieuwspoort, stoer! Ik wist niet eens dat het een openbare horecagelegenheid was. Ik heb als souvenirtje nog wel een exclusieve Nieuwspoort consumptiemunt meegenomen…

    @Jorine, hoe gaat het met de kleine man?

    Beantwoorden

Plaats een reactie